Eurostat
: Living conditions in the EU27
Ευρωβαρόμετρο: Τελευταία Εκθεση (Ιαν. 2009) Ελληνικά, Αγγλικά

_________________________________________________________

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (03/09/09)

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του ζήτησα όπως ορίζει το Σύνταγμα τη διάλυση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και την προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέλυσα τους λόγους που με οδήγησαν στο να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή. Τόνισα πως οι λόγοι αυτοί συνδέονται με την εθνική πρόκληση της αντιμετώπισης των σοβαρών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Οικονομίας.

Κατέστησα σαφές πως βαρύνουσα σημασία στη λήψη της απόφασής μου είχε η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όπως είναι γνωστό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επρόκειτο, μέσα σε λίγους μήνες, να εκβιάσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αυτή η επιλογή οδηγούσε τη χώρα σε μια εξάμηνη προεκλογική περίοδο που θα ήταν καταστροφική για την Οικονομία. Διότι, σε δύσκολες συγκυρίες, απαιτούνται σταθερότητα, ήπιο κλίμα για να προωθηθούν οι αναγκαίες πολιτικές, κάτι που θα ήταν αδύνατο μέσα σε ένα κλίμα εκλογολογίας, κοινωνικής και πολιτικής έντασης.

Η πρόθεσή μου, όπως εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν να εξαντλήσω τη θητεία της Κυβέρνησης, έως τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά την ψήφιση του ιδίου ως Προέδρου από τα δύο μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, ο χρόνος αυτός θα επέτρεπε να εφαρμοστούν, σε συνθήκες σταθερότητας, οι αναγκαίες δύσκολες πολιτικές. Πολιτικές που, όπως εξήγησα, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Στον αυστηρότερο δυνατό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες και την μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, αγνοώντας τις αντιδράσεις ειδικότερων συμφερόντων.

Οι συγκυρίες που επιβάλλουν τις πολιτικές αυτές, όπως τόνισα στον Πρόεδρο, συνδέονται με τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που γίνονται όλο και πιο ορατές. Βεβαίως, τα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια απέτρεψαν τα χειρότερα που έχουν εμφανιστεί σε άλλες χώρες, όπως βαθύτατη ύφεση και εκρηκτική ανεργία.

Όμως, παρόλα αυτά, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και απαιτούν δύσκολες, τολμηρές αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αυταπάτες οδηγούν μόνο σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Άρα, το ζητούμενο είναι, μια κυβέρνηση, με νωπή εντολή, που θα τολμήσει να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές για να βγει η Οικονομία από την κρίση πιο δυνατή. Όχι βραχυχρόνια, αλλά μακροχρόνια και σε γερές, σε στέρεες βάσεις.

Όπως τόνισα χθες απευθυνόμενος στους πολίτες, η απόφασή μου αυτή είναι πράξη ευθύνης. Δεν είχα το δικαίωμα να αφήσω τον τόπο να σέρνεται επί μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεώσω στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την ανευθυνότητά της στο Προεδρικό. Το συμφέρον του τόπου επέβαλλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος, θέτοντας τις βάσεις για την μακροχρόνια πρόοδο του τόπου.

Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σ’ έναν δύσκολο και έναν εύκολο δρόμο. Ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Ο εύκολος δρόμος είναι επιλογή ανευθυνότητας, που αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Ο δύσκολος δρόμος, που επιβάλλεται να ακολουθήσουμε, οδηγεί σε μια οικονομία με γερά θεμέλια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ο εύκολος δρόμος μπορεί να ακούγεται ευχάριστος, όμως οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε επιδείνωση της κρίσης και, τελικά, θα προκαλέσει πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Στους πολίτες εναπόκειται ποια οικονομική πολιτική και ποιες αντιλήψεις θα επιλέξουν. Οι πολίτες θα επιλέξουν τον Πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, που, σε τελική ανάλυση, θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου